Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Skoki
(1)
Author
Gryszel Piotr
(1)
Mendyk Emil
(1)
Wiater Przemysław (1958-2020)
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Subject: time
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Karkonosze (góry)
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos. Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy Ducha Gór.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Skoki
There are copies available to loan: sygn. 641 [wypożyczalnia] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again